מתגייסים לשימור הזיכורונת

לראשונה בעולם פותח chat gpt בנושא שימור עדויות מהשואה שפיתחו בצה"ל ועמותת חסדי נעמי עבורה פותחה האפליקציה. האפליקציה עתידה לצאת גם באנגלית גרמנית וערבית. האפליקציה פותחה במסגרת האקתון של קורס קציני מודיעין ובימים אלו עולה לאוויר גרסה ראשונית שלקראת יום השואה תוצג בכל בתי הספר בישראל במהלך השיעור. וכל זה במסגרת אירועי זיכרון בסלון בכנסת בישראל.

רק ביום השואה הבינלאומי האחרון יזמה עמותת חסדי נעמי את תערוכת זיכרונות השואה הראשונה בעולם שציירה בינה מלאכותית במסגרתה סיפרו ניצולי שואה שנתמכים על ידי העמותה לבינה המלאכותית את זיכרונותיהם, וזו ציירה כל זיכרון עד לכדי עשרות ציורים שהפכו כאמור לתערוכה מרתקת שסוקרה ב300 כלי תקשורת ברחבי העולם, בהם CNBC FRANCE24 ועוד. הוחלט על ידי העמותה לקחת את נושא שימור זיכרון השואה כיעד משמעותי. צוות העמותה מספר שככל שמגיעים ליורת בתים של שורדים, עם סלי המזון כך נחשפים יותר לפחד שלהם שההיסטוריה תשכח.

זכרון בסלון

שיתוף הפעולה בין הגופים הרבים רקם עור וגידים לאחר פניית חסדי נעמי לכנסת עם הרעיון שפיתחו צוערי היחידה אודות פיתוח טכנולוגי מיוחד שיעזור לשמר את סיפורי השורדים לדורות הבאים, הדבר יצא לפועל במסגרת האקתון של צוערי היחידה שאכן הצליחו במשימה. הצוערים הציגו למכונה את העדות מהשואה של טובה ואימנו אותה להשיב לשאלות.

הוואצפ של טובה: סיפור חייה של שורדת השואה טובה פדר יכול בקלות להפוך לסדרת מתח בנטפליקס. כשהייתה טובה בת 8.5 התחזתה לבתו של קצין גרמני שמת במלחמה ועלתה בעזרת מסמכים מזויפים על קרון רכבת שהובילה קצינים נאצים ובהם אדולף אייכמן להונגריה.

השבוע, פנו בכנסת אל משרד החינוך בבקשה להקדיש שיעור היסטוריה ייחודי לסיפורה של טובה בבתי הספר באמצעות הדבר שבני נוער הכי אוהבים לעשות – להתכתב בווצאפ ולהתנסות בפיתוח הצה״לי.
עדותה של טובה מהשואה

לשיחה צ'אט עם טובה לחצו כאן

יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה: "בפעם הראשונה אי פעם נבקש מתלמידות ותלמידי התיכונים להשתמש בנייד בזמן הלימודים כדי ל'התכתב' עם טובה וללמוד את סיפור חייה ברוח התקופה ובדרך חוויתית. באופן זה הם לא רק ילמדו אלא גם ייקחו חלק פעיל בשימור זיכרון השואה וסיפורי הגבורה. שיתופי פעולה פורצי דרך וחדשניים כמו זה של הכנסת, עמותת חסדי נעמי, צה״ל ומשרד החינוך היא הדרך בה ננצח את כל מי שמבקש להכחיש את זוועות השואה ונקיים את החובה המוסרית לזכור ולעולם לא לשכוח.

איך מצליחים לתפוס את תשומת הלב של בני נוער בישראל בשנת 2023 כדי לזכור את השואה? על מנת להשיב על שאלה זו יצרו קשר צוערי קורס קציני המודיעין עם עמותת "חסדי נעמי" וביקשו מהם להקדיש את ההאקתון לפיתוח יוזמה חינוכית ש"תדבר אל הדור הצעיר בשפה שלהם". בחסדי נעמי זיהו את הפוטנציאל ולא במקרה, רק ביום השואה הבין לאומי האחרון יזמה העמותה את תערוכת "זיכרונות מהשואה" הראשונה בעולם ציירה בינה מלאכותית וסיקרה ב300 כלי תקשורת מכל העולם, לאחר שניצולים בהם תמוכת חסדי נעמי "סיפרו לבינה המלאכותית" את זיכרונותיהן ופנו לכנסת במטרה לשתף פעולה הכנסת הפנתה אליהם את סיפורה יוצא הדופן של ניצולת השואה טובה פדר והציעה כי את היוזמה שמתבססת על בינה מלאכותית יקדישו לסיפורה של הניצולה ששרדה כנגד כל הסיכויים. הצוערים סיימו לאחרונה את קורס הקצינים, אחריו השתלבו בתפקידי מפתח בעולם הסייבר באגף המודיעין.

ב-16 לאפריל, יומיים לפני יום השואה יתקיים במשכן טקס "זיכרון בסלון בכנסת" ובמהלכו תחשוף שורדת השואה טובה פדר כיצד הילדה שהייתה רק בת 4 כאשר פרצה השואה – שרדה כנגד כל הסיכויים. את סיפורה תציג לחברי כנסת ומאות צעירים ובני נוער שיגיעו לכנסת לאירוע זיכרון מרגש במיוחד."

טובה פדר

טובה פדר, צילום: יהושע יוסף

בהמשך ילדי משפחת פדר הגיעו לבודפשט, והגרמנים כבשו את העיר. הם נמלטו משם, ולאחר מכן חזרו לבודפשט ברכבת. "נסענו בקרון של הקצונה הגרמנית, כיוון שמי שלקחה אותנו הייתה כביכול אלמנה של קצין גרמני ואנחנו כביכול ילדיה. באחת התחנות עלתה קבוצה גדולה של קצינים כשבראשה לא אחר מאשר רב המרצחים אדולף אייכמן. לא ידעתי את זה, לא הבנתי מי הוא בכלל. פחדתי. שכבתי יחד עם אחותי כשראשי לקיר. כאשר הם נכנסו האמא אמרה להם שהילדות מאד עייפות והן צריכות לישון: אייכמן ליטף את פני כשחשב שאני יתומה גרמנייה".

את המידע הזה ושעות רבות של דפי עדות שהעבירה טובה פדר ליד ושם, קיבלו הקצינים החדשים של אגף המודיעין באמצעות הכנסת ובמהלך מרתון פיתוח החלו לייצר את אפליקציית הצ'אט שמתבסס כאמור על בינה מלאכותית. "אנחנו כקבוצה של קצינים צעירים באמ"ן מרגישים שנתנה לנו זכות לפתח דבר מיוחד שכזה. חיפשנו דרך לספר את הסיפור של שורדי השואה בדרך אינטראקטיבית, מעניינת ועכשווית שתגרום לאדם שנמצא מול הצ׳אט לרצות לקרוא עוד ועוד על סיפורו האישי של שורד השואה.

את היוזמה המרגשת הזאת פיתחנו במסגרת יום ״האקטון״ מיוחד בו הצוערים בקורס קציני המודיעין מתחלקים לקבוצות ועובדים על פרויקטים ייחודים למען הקהילה." אמרה מובילת הפרויקט סג"ם ט'. סרן ר', מפקדת הקורס שהובילה את הפיתוח מול הכנסת והעמותה: "זכות גדולה לפקד על קורס קציני הסייבר של אמ"ן עם צוערים וצוערות מוכשרים ואיכותיים, שנטלו חלק בפרויקטים בעלי השפעה חברתית גדולה. השקעת הזמן ואנרגיה המרובים של הצוערים לטובת אפיון צורך משמעותי שייתן מענה לפער חברתי או ציבורי ופיתוח מענה בר-קיימא שווים את מחיר הוויתור על עוד סיור ועוד שיעור״.

ראש ענף מפקדים במערך ההדרכה של אגף המודיעין, סא"ל י': "הפרויקט הוא דוגמא למיזם המתאפיין ביצירתיות, חדשנות, סטנדרט ביצוע גבוה ומודעות חברתית – בדיוק התכונות שאנו רואים כהכרחיות לקצינים באגף המודיעין בכלל, וביחידות הטכנולוגיות בפרט. אנחנו מכשירים את הצוערים להיות דמויות מובילות הן במישור הצבאי-בטחוני כלובשי מדים, אך גם במישור האזרחי כאנשי מקצוע שמצופה מהם לתרום מעצמם לרווחת הכלל״. בעקבות הצלחת הפרויקט פנו אנשי הכנסת אל משרד החינוך בבקשה לחשוף את היוזמה לתלמידי ישראל ובמשרד שהתרגשו מהמיזם נעתרו לבקשה בשמחה. ד"ר אורנה כץ אתר, מפמ"ר ההיסטוריה בחינוך הממלכתי אמרה: ״את הפיתוח המיוחד יקבלו באמצעות הקישור מורי החטיבות העליונות וחטיבות הביניים, ומשם הוא יגיע אל התלמידים כמובן״.

יו"ר עמותת חסדי נעמי הרב יוסף כהן: "חסדי נעמי תומכת ביותר מ 100 אלף ישראלים באמצעות צי לוגיסטי שמשנע מזון וציוד חירום ל45 נקודות חלוקה בישראל, בהם אלפי ניצולי שואה. בשנים האחרונות כשאנחנו מגיעים לניצולים הם מספרים לנו על החשש שיישכחו את ההיסטוריה ואנחנו משתדלים לעשות כל שניתן כדי להבטיח שזיכרונות השורדים, יישרדו גם הם.

רוצים להיות מעודכנים תמיד בכל פעילויות החסד?!

נהניתם?! שתפו...

WhatsApp
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn
Print
גיוס חירום לחלוקת ציוד חימום לחורף, לניצולי שואה וקשישים נזקקים
דואגים 'לכריך לכל ילד'
אמבולנס הראשון החינמי לשירות ניצולי השואה בישראל
דילוג לתוכן